Gymsokkhelt

En dag i september
"Hva er det meste du har veid", spør damen med skjema.
Jeg retter meg opp i stolen og tenker at det vet jeg faktisk ikke, jeg har aldri veid meg når jeg har på det verste. Bare i nedgangfaser. Så jeg slenger ut et tall og hun noterer.
"Og du er hvor høy?" 163 svarer jeg.
Hun noterer igjen.
"Hva er grunnen for at du er her?" Hun gløtter opp fra skjema.
"Det er jo disse famøse fem kilo for mye da, og kanskje litt til jeg ønsker å få gjort noe med"
"Hmmm"
"Og jo, selvfølgelig, for livskvaliteten sin skyld."
"Ja, det er vel aller viktigst, ikke nødvendigvis om du veier 60 eller 65"

Joda, selvfølgelig, livskvalitet. Være sunn, være snill mot kroppen. Ikke proppe i den raffinert sukker og farlig fett.
 Absolutt (og så er det jo proppet med disse fæle kaloriene da, alt som egentlig er godt).

Det er tid for måling og veiing, tett fulgt av et ganske heavy wake up call. For min bedagelige trening og halvhjerta sunne kost har ført til at jeg sinnsykt sakte har polstra kroppen med mer enn fem kilo for mye. Når faen skjedde det? Damen med skjema smiler til meg og sier at jeg har kiloene veldig bra fordelt. Takk skarru ha, det hjelper pent lite nå, tenker jeg og prøver meg på et smil. Det svikter.

Selv om dette gav meg et wake up call så tok det meg nye fire uker før jeg virkelig forstod at jeg slanking ikke er det som gjelder, det er livsstilendringer. For med slanking kommer kiloene gjerne tilbake, sakte, men sikkert. Been there, done that, og alt det der. Nei, nå var det nok av unnasluntring og dårlige unnskyldninger. Det var bare å innse, jeg kan ikke spise hva min venninne med urettferdig høy forbrenning kan. Jeg har moderat (tror til og med den er lav) forbrenning. Kjedelig, men helt klart levbart. Det handler om å være bevisst sin egen begrensing.

Så, hva innebærer så denne livsstilendringen?
Kort oppsummert:
- Det er langt større fokus på nytteverdien av ulike matvarer, hva de gjør med kroppen og hvordan man bør sette sammen måltider.
- Porsjonskontroll, og å kjenne etter når jeg er faktisk er mett.
- Trening, noe jeg alltid har gjort, men må legge inn et ekstra gir. Alle monner drar, gå opp trapper i stedet for heis er ett av disse valgene.
- Alkoholbegrensing. Jeg er ung og gæern, så å drikke meg full er vanskelig å unngå. Men jeg kan ta noen smartere valg, og jeg trenger ofte ikke den mengden jeg lett kan skylle i meg.
- Fiskemiddager, 2-3 ganger i uka. I tillegg til fiskepålegg og omega-3 kapsler.
- Grovt, fiberrikt og lett.


Jeg føler meg litt som en superhelt, med nye, uante krefter. Det kommer nok tidvis til å føles som en kamp gjennom ild og gloheite køll, men man må ta et valg. Stå på stedet hvil, med yoghurtisboksen (yoghurt er jo sunt?) og stå deprimert foran speilet. Eller, jeg kan faktisk gjøre noe med det.

Jeg velger det siste. Jeg er endelig klar.
Og jeg gleder meg!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

gymsokkbaby

gymsokkbaby

26, Oslo

Løpegaledama - finner terapi og ikke minst glede i lange løpeturer. Mitt nye fokus i 2010 er å øke kondisjonen, styrke og utholdenhet desto mer så jeg etterhvert kan løpe en hel maraton. Som bonus får jeg er sterk og sunn kropp, så snart kaster jeg vekta. Det er viktig å godta seg selv, ikke leve etter et imaginært bilde skapt av media.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits