Livsstilendring, hvorfor det?

Etter å ha slanket meg opptil flere ganger er jeg i grunnen lei av å gå opp igjen. Det er fordi når jeg har nådd målet tar det ikke lang tid før jeg begynner å "kose meg" igjen og med kosing tenker jeg på matvarer uten særlig nytteverdi (annet enn å tilfredstille smaskløkene). Jeg har aldri spist mye godterier, men når jeg er veldig glad i mat generelt og dette kommer på toppen av det, så ja, blir det et kalorioverskudd som ikke blir forbrent. Spesielt ikke når man kun trener moderat.

Jeg er ung, 24 år, og jeg tenker at hvis jeg tar tak i dette nå og legger et godt grunnlag for fremtiden så vil jeg godt mulig forhindre vektoppgang (untatt ved graviditet, selvfølgelig). Jeg må dermed ta noen kostholdgrep og forandre tankegangen på enkelte punkter.

1) Jeg må bli flinkere til å spise fisk. Ikke bare omega-3 tabeletter. 
Fisk vil bli spist til middag 2-3 ganger i uka, jeg vil ha fisk i salater på skolen og fiskepålegg. Jeg er glad i rød fisk, så utfordringen ligger i å finne måter å bli glad i hvit.

2) Porsjonskontroll
Det er ikke sånn at hvis noe er sunt så kan man spise ubegrenset av det. Man kan ikke bruke ekstra osteskiver eller smøre på ekstra med philadelhia light fordi det "tross alt har mindre kcal", det ødelegger jo poenget.

En annen ting er å være konsekvent på middagsporsjon og fordeling. 2/4 salat/grønnsaker, 1/4 kjøtt/fisk, 1/4 ris/potet/o.l.

Jeg vil ha en viss kaloritelling, bare for å vite at jeg ikke går i overskudd, men dette er ikke slanking. Dette er langsom vektreduksjon og stabilisering. Jeg vil spise 1700-1800 kalorier til hverdags, noe mer i helgene. Drar jeg ut på byen (jeg er jo ung) så må jeg ta smartere valg. Trene ekstra den dagen og ikke spise kebab på vei hjem. Dagen derpå trenger ikke mer en 1400 kcal og masse, masse vann.

3) Grovt og fiberrikt
Jeg spiser fortrinnsvis rugbrød (av groveste type), knekkebrød, mgert pålegg, egg eller havregryn/firkorn til frokost.

Lunsj er ofte grovt brød, suppe eller salat.

Jeg bytter ut ris med burgur, quonafrø eller villris. Poteter blir det ytterst lite av, men det er ikke bannlyst.
Rotfrukter, grønnsaker og salat er fine greier.

Kvelds kan være cottage cheese og banan, knekkebrød, rett-i-koppen, gulrot og dip og lignende.

Jeg spiser 5-6 måltider hver dag. Mellommåltider er frukt, grønt og/eller nøtter. Mager yoghurt er også et godt alternativ.

4) Trening
Det blir satt inn et ekstragir her, ikke overdrevent, men nok til å gjøre de større forskjellene.
Jeg vil trene kondisjon (hardere aerobic/jogging) 2-3 ganger i uka, styrke 2 og klatring 1-2,
Jeg vil prøve å gå når jeg kan og velge trapp fremfor heis hvis mulig.

Søndager er totalt avslappingsdag.


Dette er første del av kosthold og livsstilendringen min.
Det er mange steg å ta, jeg tar dem etterhvert.

Nå gjelder det å se gleden i et bedre matmønster.
Jeg lever ikke for å spise, men spiser for å leve.
Det er i grunnen en ganske oppsummerende leveregel.

2 kommentarer

Phi

10.nov.2008 kl.21:28

...så flink du er (",)...bra å ta tak i ting tidlig.....tro meg.....jeg la på meg 32 kg første graviditet.......d var ikke helt enkelt å bli kvitt.......

Gymsokkbaby

17.nov.2008 kl.00:30

Tusen takk:)Jeg satser på at dette skal vare livet ut. Ønsker å unngå jojo-slanking og alt det negative det følger med seg.

Skriv en ny kommentar

gymsokkbaby

gymsokkbaby

26, Oslo

Løpegaledama - finner terapi og ikke minst glede i lange løpeturer. Mitt nye fokus i 2010 er å øke kondisjonen, styrke og utholdenhet desto mer så jeg etterhvert kan løpe en hel maraton. Som bonus får jeg er sterk og sunn kropp, så snart kaster jeg vekta. Det er viktig å godta seg selv, ikke leve etter et imaginært bilde skapt av media.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits