Dårlig mandag og tanker rundt bra og dårlig fett

Æsj, i dag er jeg i et elendig humør. Det startet vel med at jeg våknet døtrøtt, selv om jeg la meg tidlig søndag og har hatt en rolig helg. Ingen manko på søvn med andre ord, men likevel...trøtt, og med hodepine. Kom på jobb og så at det ikke var noe fløte i kjøleskapet. Var dødssikker på at jeg hadde, helt til jeg kom på at jeg jo tok den med hjem for helga. Klask i panna! Rett på møtet uten min deilige fløtekaffe. Bare svart kaffe som for tiden smaker alt for mye kaffe og ikke deilig mumsekremkaffe.

Så her sitter jeg, ganske uinspirert på bloggfronten for tiden. Hadde planer om å skrive et innlegg i helga om hvorfor man bør styre unna "hjertevennlig" plantemargarin (kjemisk fortuklet skvip), i stedet for å velge mer rene og uraffinerte produkter, som meierismør. Man trenger ikke spise lavkarbo for å kanskje tenke to sekuner på det faktum at når man lager plantemargarin dannes det kanskje ikke store mengder transfett som tidligere, men "giftige oksidasjonsprodukter som er svært helseskadelige", i følge Kristine Andersen, Klinisk ernæringsfysiolog ved Dr. Lindbergs klinikk. Hun påpeker også at det samne gjelder planteoljer (f.eks solsikkeolje ja!).

Jeg lånte et bilde av Cecile sin flotte blogg, fristende lavkarbo:


En meget god illustrasjon.

Interessant at i Sverige har de gått bort fra hjetevennelig plantemargarin (Becel), mens i Norge blir det fortsatt omfavnet. Et annet interessant innlegg om margarin har kostdokteren skrevet i dette innlegget, hvor han tar for seg hva margarin faktisk inneholder. 

Arvid Gerhard har i et innlegg tatt for seg den nye forskningen rundt "hjertevennlig" margarin vs. smør: "Vita Hjertego' gir hjertefeil" er vel verdt å kaste øynene på om man er interessert i sin egen helse.  

Det er ikke til å stikke under en stol at plantemargariner er kjemisk fremstilt og ikke naturlig for kroppen. Uansett hvor mye produsenten prøver å overbevise oss om det motsatte. Og nei, mettet fett er ikke skadelig for hjertet, det er en mistolkning av resultatet. Sjekk "Minikurs om kolesterol" og "Kolesterolmyten" for nærmere info om dette. Takk til Lena Beatrice som er slik et godt oppslagsverk :)

13 kommentarer

SpisElskLev

06.des.2010 kl.12:43

Meget god og intressant innlegg! Jeg visste faktisk ikke dette. Jeg tror jeg vet hva jeg skal gjøre med det "sunne" plantemargarinsmøret jeg har liggende i kjøleskapet;) Forresten utrolig god illustrasjon!!! Hahah:)

SpisElskLev

06.des.2010 kl.12:45

Ps. Håper du har fått i deg dagens fløtekaffe nå, og at dagen din ikke blir så ille som den startet:)

Kamilla

06.des.2010 kl.12:53

Ja, er skummelt hva folk putter i seg, som de tror er "sunt"! Ernæring burde jo nesten være et eget fag i ungdomskole/videregående, slik at slike missoppfatninger ikke dannes. Blir provosert når jeg sitter på et legekontor eller legevakt med tv, og den samme reklamen går om og om igjen med Vita hjertego.
De fleste har jo en oppfatning av at det er sunnere å spise rene produkter fremfor ting med masse tilsetningsstoffer, men man glemmer det visst når man snakker om margarin.
Er egentlig litt sånn når det gjelder brus også, men klarer ikke å venne meg av med den. Iallefall når man ikke kan drikke melk og juice!

Fjonana

06.des.2010 kl.13:41

Sv; JA! Jeg fant den i klasserommet! Jeg ble så glad at jeg holdt på å begynne å gråte!!! :D

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.14:19

SpisElskLev: Kjæresten kom faktisk hjem med vita proaktiv i tro at siden jeg spiste det før så måtte det jo fortsatt være sunt og bra. Den gang ei :P Så jeg slår et slag for ekte smør og den gode smaken :)

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.14:19

SpisElskLev: Nei :-/ Ble ikke det på meg i dag, men i morgen den dag, daaa.... ;)

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.14:21

Kamilla: Og i tillegg smaker jo disse vita hjertegoproduktene temmelig merkelig. En sånn ubestemmelig bismak jeg ikke helt klarer å plassere. Er vel den kjemiske, kunstige smaken jeg aner. Og det er sunt? Er skremmende rett og slett.

Og du, sliter med brusdrikkinga selv. Er jo blitt så godt vant og kun vann blir innimellom litt kjedelig :-/

Kristine E.

06.des.2010 kl.14:26

Huff, nå etter at jeg kuttet ut Vita Hjertego' og lignende kjenner jeg hvor jævlig det faktisk smaker! Smør, derimot, kan jeg *nesten* spise med skje, det smaker så rent og...skikkelig, på en måte.

Louise

06.des.2010 kl.14:42

Det visste ikke jeg heller :O

Kamilla

06.des.2010 kl.18:32

Ja, smaker ikke godt!
Nei, jeg hadde ikke klart å bare drikke vann. Det å kunne drikke litt brus gjør at jeg ikke har behov for så mye annet søtt.

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.22:10

Kristine E.: Hahaha, det kan faktisk jeg også. Spise smør. Elsker knekkebrød med masse, masse smør på :D

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.22:11

Louise: Det tror jeg det er mange som ikke gjør :-/

gymsokkbaby

06.des.2010 kl.22:11

Kamilla: Samme her, det er min form for utskeielse. Cluet er vel moderasjon over totalforbud :)

Skriv en ny kommentar

gymsokkbaby

gymsokkbaby

26, Oslo

Løpegaledama - finner terapi og ikke minst glede i lange løpeturer. Mitt nye fokus i 2010 er å øke kondisjonen, styrke og utholdenhet desto mer så jeg etterhvert kan løpe en hel maraton. Som bonus får jeg er sterk og sunn kropp, så snart kaster jeg vekta. Det er viktig å godta seg selv, ikke leve etter et imaginært bilde skapt av media.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits