Apesjel og stressmestring

Jeg har i grunnen aldri tenkt på meg selv som et spesielt stresset menneske. Sånn egentlig. Kanskje tidivs litt smålig hyperaktiv og som lett kan kjede meg, men stressa? Næææh....

Vel - kroppen min later til å være av en annen oppfatning, for nå har den bestemt seg for at søvn er for pyser. Men, så satt jeg da hos en venninne og hun viste meg en bok om stress og ba meg slå opp på en side hvor det var en 7-8 ja/nei-spørsmål. Svarte man ja på 5 eller flere hadde man symptomer på stress - men det trengte jo ikke å bety så fryktelig mye. De ja/nei-spørsmålene jeg husker best var: "Har du problemer med når folk bruker lang tid på å komme til et poeng og får behov for å hjelpe dem?" (ja), "Lar du være å gå inn i en butikk/resturant om det er litt kø" (ja), "Virker det vanskelig, nærmest uoverkommelig, å sitte i ro i én time og ikke gjøre noe som helst?" (jaaaaa).

En rask søk på nettet gav meg en mer detaljert sympomliste på stress:

Det er psykolog, og daglig leder for Senter for stress og traumepsykologi, Rune Stuvland, som har utarbeidet punktene over og forklarer stress som "den aktiveringen av kroppen som skjer når vi står overfor utfordringer eller fare" . Å stresse i perioder er helt ok, det er vedvarende stress som er problematisk.

Symptomene skissert ovenfor er kanskje tidvis noe generelle, men jeg kjenner meg igjen i flere: dårlig hukommelse (kommer av at kroppen utløser et hormonet kortisol, som også er kjent som glemme-hormonet), lav konsentrasjon, uoppmerksom,  smerte i magen, hodepine, kort lunte, irritabel og de siste to ukene:dårlig søvn.
Stuvland mener alle som har "flink-pike-syndromet" er spesielt utsatt for stress: de som gjerne vil tilfredstille alle rundt seg og sliter med å sette grenser, privat og/eller på jobb.

Vel, jeg har nå i hvertfall tenkt at jeg på ingen måte har tenkt til å bli utbrent, så derfor har jeg lyst til å prøve meg på meditasjon. Flere steder i Oslo tilbys både gratis, og betalende, kurs og jeg har allerede fått med meg tre stressa venninner som mener det også er noe de vil prøve. Så, dette blir enda et punkt på min lille lykkeliste, samt punkt fem på min 5-ukers utfordring . Jeg skal ta tak i min stressa apesjel (uttrykk lånt fra boken "Spis Elsk Lev").

Hensikten med meditasjon for meg er i hvertfall å roe ned tanker, få avspenning og oppleve en indre ro. Får jeg flere bivirkninger på veien så er jeg ikke lei meg for det.

Noen som har prøvd/vil prøve meditasjon? Erfaringer tas i mot med en stor takk :)

16 kommentarer

Disarmed

29.mar.2011 kl.16:58

Oi, dette var kjekk lesing! Kjenner meg selv igjen i flere av de nevnte punktene ovenfor. Så fæl vi kan være mot oss selv av og til! Stresser oss selv (ja, for vi gjør det jo tross alt mot oss selv!), til det punktet at vi nærmest bryter sammen. Huff!

Spennende med meditasjon, har ikke prøvd det selv, men blir spennende å se hvordan du liker det! Lykke til, søta!:)

Sofie

29.mar.2011 kl.17:18

Så spennende :D Jeg var superstressa i fjor vår og sommer og begynte med akupunktur. Det hjalp meg å lande igjen, og det var såå deilig. Greit å stresse en liten stund ja, men mange måneder er kaos. Jeg hadde null hukommelse!

gymsokkbaby

29.mar.2011 kl.17:31

Disarmed: Er et samfunn bygd på stress egentlig - så gjelder å finne gode måter å takle det på. Innså f.eks at jeg ikke liker å gå tur om jeg ikke har et mål med turen. Å bare gå er kjeeedelig, da liker jeg å løpe mye bedre. Går liksom...fortere. Min lille apesjel som skriker høyt der, hehe.

Blir spennende å prøve meditasjon. Rekker det nok ikke før om to uker, ironisk nok. Er så....stressa! haha

gymsokkbaby

29.mar.2011 kl.17:32

Sofie: Ahh, har en venninne som snakker så fint om det i fht avspenning. Får bli punkt nr. 2 på lista om ikke meditasjon fungerer :D Hukommelsen min er for tiden en vits :S

Julia

29.mar.2011 kl.18:31

Jeg vil også bli med på kurs! ;)

gymsokkbaby

29.mar.2011 kl.19:07

Julia: Men, det skal du jo også? ;D

Julia

29.mar.2011 kl.19:39

Yes! Må bare flytte til byen først! Kjapt etter påske ;) Huff, kjenner meg igjen i flere av de stressyndromene :S Og det stresser meg enda mer! haha

gymsokkbaby

29.mar.2011 kl.20:31

Julia: Håper du kommer snart så vi kan gå på meditasjon sammen :D Det ordner seg til slutt, er helt overbevist om det :)

Louise

30.mar.2011 kl.07:45

=) fint innlegg! Jeg har ingen av de symptomene enda jeg har mye å gjøre. Da er jeg heldig :) Håper det hjelper deg med miditasjon da :)

gymsokkbaby

30.mar.2011 kl.09:19

Louise: Så heldig du er... men hvis du noen gang får det er det bare å ta det på alvor. Utbrenthet er kjipe greier :-/

Maplesyrup

30.mar.2011 kl.11:12

Tror mange kjenner seg igjen i symptomene, dessverre.

Selv syns jeg meditasjon er litt kjedelig og søvndyssende, men stemoren min eeelsker det og driver med det hver dag. Hun sier hun ikke hadde klart å gjennomføre dagene sine uten.

gymsokkbaby

30.mar.2011 kl.12:04

Maplesyrup: Interessant - jeg håper at jeg kan bli en av dem, som faktisk digger meditasjon. Men, kan også se for meg at det blir gørrkjedelig... det blir spennende å se :D

Everest

31.mar.2011 kl.14:57

Sv: Go for it, er en kjempefin tur =)

Vi liker flinke jenter, stå på =)

gymsokkbaby

31.mar.2011 kl.15:35

Everest: Ja, må sjekke kalenderen :)

Og takk det samme, stå på selv :D

Silje Mariela

31.mar.2011 kl.17:14

For en flott post!

kjente meg nok litt for mye igjen, men grei å bli bevisst på det.

Ønsker deg en kjempefin dag!:)

gymsokkbaby

31.mar.2011 kl.21:20

Silje Mariela: Så bra at du likte innlegget - hvis du kjenner deg igjen i mye er det bra å bli bevisst dette. Er utrolig lite gøy å bli utbrent. Kjenner flere som har blitt det og det tar mnder å hente seg inn igjen :S

Ha en nydelig kveld :)

Skriv en ny kommentar

gymsokkbaby

gymsokkbaby

27, Oslo

Løpegaledama - finner terapi og ikke minst glede i lange løpeturer. Mitt nye fokus i 2010 er å øke kondisjonen, styrke og utholdenhet desto mer så jeg etterhvert kan løpe en hel maraton. Som bonus får jeg er sterk og sunn kropp, så snart kaster jeg vekta. Det er viktig å godta seg selv, ikke leve etter et imaginært bilde skapt av media.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits